Høytorp fort var hovedfortet i Fossumstrøkets festning, og er bygget i perioden 1912-1918, og skulle sammen med Trøgstad fort og brogalleriene ved Glomma, stoppe angrep fra nord, syd og øst. Første kontingent av rekrutter ankom Høytorp Fort 10. august 1915. Fortet deltok under kampene mot tyske styrker 9-14. april 1940. Fortet ble nedlagt som militært anlegg i 1994, fredet av Riksantikvaren år 2001 og overdratt til Eidsberg kommune i 2003.
Under krigen fjernet tyskerne fortets fire tårnkanoner, og Foreningen for Høytorp fort har siden 1996 jobbet for å få tårnkanonene tilbake. I 2009 kom delene til de to første 7,5 cm Cockerill tårnkanonene tilbake, og disse ble ferdig montert i 2014. En 12 cm Schneider tårnkanon ble demontert og hentet i 2014, og ble ferdig montert på Høytorp fort i juli 2015. Dermed er tre av fire tårnkanoner tilbakeført. 12 cm tårnkanonen er virksom, og avfyres ved enkelte arrangement. Det nedlegges et stort arbeid for å tilbakeføre fjellanleggets kjøkken, og både bakerovn og vedkomfyrer benyttes til tilberedning av mat under arrangement som Vår- og Førjulsdager, samt Festningsdagen.
Åpningstider / omvisning
Omvisning hver søndag kl. 14.00 i juni, juli og august. Her blir man guidet i ca. 90 minutter gjennom mørke spennende ganger, inne i og utenfor tårnkanonene, får høre interessant historie og oppleve flott utsikt fra toppen av fjellanlegget. Omvisning avsluttes i festningsmuseet, med utstilte uniformer, våpen og gjenstander. Et eget artillerimuseum er åpent fra kl. 12.30 til 13.30 hver søndag i juni – august. Grupper kan bestille omvisning utenom faste omvisningsdager.
Faste årlige arrangement
Vårdager (april), Festningsdagen (september), Førjulsdager (november) og treff for militærhistoriske kjøretøy (august). Det salutteres (21 skudd med feltkanoner) fra fortet den 17.mai, og 12 cm tårnkanon avfyres på Festningsdagen.
Høytorp fort i dag
Området utgjør i alt 426 dekar. Dette inkluderer også 41 større og mindre bygninger. Disse leies ut til sivile formål for eksempel til lag, foreninger, kunstnere og firmaer. Den gamle mannskapsmessa ble påbygd og utstyrt med nytt kjøkken på 1990-tallet, og er i dag selskaplokaler.
Fortet er i dag et mye utnyttet friluftsområde for befolkningen i Mysen. Inne på området finnes det flere kilometer med turveier og stier. Om vinteren blir det laget en to kilometer lang lysløype med kunstsnø. Hver høst arrangeres motbakkeløpet «Høytorp Opp» fra Kulturtorget i Mysen sentrum opp til toppen av Reduiten
Området er mye brukt av foreninger og organisasjoner som samlingssted i sommerhalvåret. Det har vært arrangert konserter, biltreff, hundeutstillinger for å nevne noe.
Du finner mere informasjon om Høytorp fort på hjemmesidene: www.hoytorpfort.org og